luni, 31 ianuarie 2011

Bezele


Duminica au venit prieteni pe la noi si cum au o fetita, m-am gandit ca poate ea nu e fana a prajiturii cu lamaie a lui Jamie. Asa ca am facut bezele.
Am luat doua albusuri (prealabil tinute la rece), 120 gr zahar tos si, dupa indicatiile lui Jamie o lingurita de mirodenii - scortisoara, nucsoara si enibahar macinat, in proportii aproximativ egale.
Am batut bine albusurile spuma si apoi am adaugat treptat zaharul, batand in continuare (cu mixerul, nu cu telul) si apoi mirodeniile. Dupa ce s-a omogenizat amestecul si s-a facut cremos (nu trebuie sa exagerati cu mixerul, pentru ca risca sa se taie), am incarcat spritul si am format gramajoarele pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Le-am lasat la cuptor cam 50 minute la foc moale (daca le-as fi scos cu 10 minute inainte probabil ca nu -s-ar fi crapat).
Nu pot sa spun decat ca au fost un succes.

Prajitura cu lamaie a bunicii...


...lui Jamie, evident. Era in plan mai de demult si asteptam o ocazie potrivita pentru a o incerca. Si cum duminica am avut musafiri, am considerat ca momentul potrivit tocmai sosise.
M-am inarmat cu 115 gr unt, 115 gr zahar, 4 oua, 180 gr alune macinate (in reteta originala erau migdale, dar a mers foarte bine si asa), 30 gr seminte de mac, coaja rasa si zeama de la doua lamai, 125 gr faina, un praf de copt.
Am amestecat bine untul cu zaharul, pana ce am obtinut un amestec cremos si am adaugat pe rand ouale (pentru eficacitate va recomand mixerul) si apoi alunele, macul, coaja si zeama de lamaie, faina si praful de copt.
Am pus amestecul in forma de tort unsa si tapetata cu hartie de copt si am lasat-o in cuptorul preincalzit 40-50 de minute.


Intre timp am pregatit siropul din 90 gr zeama de lamaie si 100 gr zahar tos, pe care le-am incalzit pe foc pana ce s-a dizolvat zaharul.
Dupa ce am scos blatul de la cuptor, l-am lasat un pic sa se raceasca, l-am scos din forma si l-am insiropat cat a fost cald inca.


Am pregatit apoi glazura din 225 gr zahar pudra si zeama si coaja rasa de la o lamaie si am imbrcat tortul.
Mie mi-a iesit foarta multa glazura si a mai ramas.
Ca si concluzie, tortul este foarte bun si in acelasi timp usor si rapid de facut. Data viitoare am sa ma pregatesc din timp si am sa-l fac cu migdale (cred ca asocierea acrisor cu amarui il face si mai interesant).

marți, 25 ianuarie 2011

Onion soup


Intai de toate trebuie sa va spun ca nu ma prea dau in vant dupa supa, dar ajutorul meu de bucatar da. Si cum astazi l-a durut spatele si a trebuit sa stea in pat, m-am gandit ca o supa i-ar face bine, dupa principiul "a soup a day keeps the doctor away".
Si deci a fost o ocazie buna sa incerc "onion soup" (in romana suna prea banal).
Asa ca am luat 4 cepe mai mari, le-am taiat subtire si le-am pus la calit in 50-60 de grame de unt. Le-am lasat aproximativ o 25-30 de minute pana ce s-au caramelizat un pic si apoi am turnat un litru de supa de gaina (clasic se foloseste de vita, dar eu nu am avut la indemana) si am mai lasat sa fiarba cam 40 de minute. Inainte de a turna supa se poate adauga o lingura de faina pentru o consistenta mai cremoasa, dar eu am uitat.


Am servit-o calda cu branza rasa si paine prajita. Pot sa spun ca intr-adevar supa i-a facut bine pacientului meu (si medicamentele, dar fara supa sigur n-ar fi avut efect :))).


luni, 24 ianuarie 2011

Piure de telina


Intr-o seara saptamana trecuta vine ajutorul de bucatar (dupa cum veti vedea chiar a facut o pasiune pentru bucatarie) cu o plasuta in mana si-mi spune: "ghici ce ti-am luat?". Si brusc gandul meu a zburat spre Londra, Burberry, bilete de avion... pana cand am fost trezita brusc la realitate:"doua TELINE!!! Si frunzele poti sa le pui si la ciorba". Eu m-am ofilit brusc, dar ca sa nu se ofileasca si telinele l-am luat in brate pe Jamie (ca tot mi-era dor de Anglia:(( ).
Dar sa trecem la lucruri importante acum! Rasfoindu-l pe Jamie, am gasit o reteta pe care v-o recomand cu caldura: piureul de telina, dulceag, aromat si o garnitura excelenta.


Se iau doua teline, se curata si se taie cubulete. Se pun intr-o cratita 3 linguri de ulei de masline, cimbru, 2 catei de usturoi tocati marunt si telina. Se prajeste 5 minute pana se rumenesc ingredientele si apoi se toarna cateva linguri de apa (se poate folosi si supa) si se acopara cu capacul, lasand sa fiarba cam 25 de minute. Se asezoneaza cu sare si piper si se zdrobesc un pic legumele.
Noi am servit piureul cu paine prajita la cuptor si frecata cu jumatate de catel de usturoi (sechela de la reteta cu mazare ).
Lasand gluma la o parte, sunt foarte incantata ca jumatatea mea este interesata de pasiunile mele si ca hobby-urile mele devin si ale lui.


sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Bruscheta cu rosii si busuioc


Daca va e foame si vreti sa mancati ceva rapid, usor si un pic "fancy", iata reteta perfecta. Puneti doua felii de paine la cuptor, iar intre timp taiati o rosie cubulete, o asezonati cu busuioc, sare si piper si cu putin ulei de masline. Curatati apoi un catel de usturoi, scateti painea de la cuptor si, neaparat cat este calda, treceti usturoiul de cateva ori peste ea. Puneti rosiile peste si mai turnati putin ulei de masline. Dupa prima felie, noi am mai facut o portie.


Sfecla cu oregano si otet balsamic la cuptor


Am mai incercat o reteta de-a lui Jamie (stiu... iarasi Jamie... dar ce sa fac, I just can't help it). Si e buna, cu toate ca n-am lasat-o noi cat trebuie la cuptor.
Deci, ca sa nu va mai las sa asteptati, am luat doua sfecle rosii, de marime medie, le-am curatat si le-am taiat bucati. Le-am pus pe o folie de aluminiu, am adaugat peste oregano, sare, piper, 6 catei de usturoi (in coaja si zdrobiti), 6 linguri de ulei de masline si 8 linguri de otet balsamic. Am inchis bine folia si am pus-o la cuptor.
Noi am lasat-o la cuptor o ora, dupa cum scria in reteta, dar cred ca ar fi fost bine daca o mai lasam un sfert de ora (am observat ca in cuptorul nostru toate trebuiesc lasate un pic mai mult). Asa ca nu a fost chiar atat de moale cum ne asteptam, dar foarte gustoasa.

miercuri, 19 ianuarie 2011

Saratele cu branza si verdeturi de Provence


O sa va povestesc despre o reteta usoara si rapida, pe care cei mai multi dintre noi o stiu (poate cu mici variatiuni) "with a twist".
Asadar, aveti nevoie de: 1 1/2 cana branza rasa, 4 linguri unt, 3/4 cana faina, 1/2 lingurita sare, 2 linguri lapte si 2 lingurite verdeturi de Provence (le puteti inlocui cu rozmarin, cimbru etc).
Amestecati branza cu untul, faina, sarea si verdeturile, obtinand un aluat sfaramicios, iar la final adaugati laptele.
Intindeti aluatul, formand o foaie groasa de aproximativ 1/2 cm si taiati fasii cu cutitul, pe care le intindeti apoi pe o tava tapetata cu hartie de copt. Le lasti la cuptor 10-15 min pana ce se rumenesc capetele.



Carrot cake cu crema de branza


Am avut invitati si week end-ul trecut, "des connaisseurs", deci m-am gandit sa fac ceva bun si in acelasi timp special. Si cum aveam pusa deoparte o reteta de tort (mai atipic, e adevarat), m-am gandit ca a venit vremea sa o pun in aplicare.
Am facut blaturile vineri, iar sambata dimineata am facut crema... de doua ori chiar, deoarece crema de branza s-a dovedit a fi de fapt branza dulce. Oricum a iesit gustos si asa.
Tortul a fost un succes, asa ca vi-l recomand cu drag.
Pentru blat aveti nevoie de: 4 oua, 60 ml ulei si 180 ml unt topit (nu este necesar a se pastra proportia, puteti folosi si numai ulei), 280 gr faina, 400 gr zahar, 2 lingurite praf de copt, o lingura scortisoara, un varf de nucsoara, un varf de cuisoare macinate, o lingurita de sare, 375 gr morcovi rasi, 60 gr stafide si esenta de vanilie. Se amesteca faina, zaharul, mirodeniile, praful de copt si sarea. Se bat ouale cu mixerul (galbenusuri+albusuri) pana ce se albesc si se adauga apoi usor uleiul si untul topit. Se amesteca apoi cu faina si la final se adauga morcovii si stafidele. Se imparte compozitia in doua si se coc cele doua blaturi.


Pentru crema aveti nevoie de: 450 gr crema de branza, 110 gr unt (eu am folosit numai o jumatate din cantitatea de unt, avand in vedere ca nu am avut crema de branza adevarata:( ) si 250 gr zahar pudra. Se amesteca branza cu untul pana ce se obtine o compozitie cremoasa si apoi se adauga zahar pudra pana ce se inmoaie (nu foarte tare, vi-o spun din experienta, ca eu am stricat o tura de crema). Nu e obligatoriu sa folositi tot zaharul pudra.
Cum nu mi-a placu cum arata tortul pe lateral, l-am invelit in putina ciocolata, iar deasupra, pentru efect, am ras un pic de coaja de portocala (a dat foarte bine, avand in vedere portocaliul sugestiv pentru continutul de morcovi).
Acum va las sa treceti la treaba!

joi, 13 ianuarie 2011

Florentine




Mai aveam o mica restanta privind prajiturile de sarbatori: florentinele. Din pacate pozele nu sunt cele mai reusite. Oricum, au fost cel mai gustos desert dintre cele preparate pentru Craciun.
Au fost necesare urmatoarele ingrediente: 140 gr zahar, 100 gr miere, 200 gr unt, 100 gr fulgi de cocos, 140 gr fulgi de migdale, 200 gr stafide si 100 gr coaja de portocala confiata, 4 linguri faina si 400 gr ciocolata.
Am topit zaharul, mierea si untul intr-o tigaie si apoi am adaugat cocosul, migdalele, stafidele, coaja de portocala si faina. Am intins continutul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le-am lasat la cuptor cam un sfert de ora.

Am topit apoi ciocolata (jumatate din cantitate alba si restul neagra) si am glazurat prajitura.
In final am taiat-o bucatele (am incercat sa fac cateva stelute, dar era destul de greu si in final m-am multumit cu patratele).


duminică, 9 ianuarie 2011

Tarta cu lamaie


Am incercat aceasta reteta pentru prima oara acum cateva luni, inainte ca "Le bistro by Luka" sa existe. Si nu stiu de ce nu am mai facut-o de atunci, desi este una din favoritele noastre. Nu e greu de facut si este foarte gustoasa.
Pentru aluat aveti nevoie de 125 gr unt, 90 gr zahar, un ou si 250 gr faina. Frecati bine untul cu zaharul pana ce se face ca o crema, adaugati oul si apoiputin cate putin faina. Aveti apoi doua posibilitati: fie puneti aluatul la frigider timp de 30 min si apoi il intindeti (cu mana) in tava de tarta unsa cu unt, fie il asezati intai in forma, pe care apoi o lasati la frigider jumatate de ora (eu de obicei aleg a doua varianta).



Odata scoasa tarta de la frigider, se introduce in cuptorul preincalzit si va puteti apuca de crema. Pentru aceasta aveti nevoie de 125 ml suc de lamaie (cam de la 2 lamai mai mari), coaja rasa de la o lamaie, 100 gr zahar, 85 gr unt, 2 oua si 2 galbenusuri. Puneti untul, zaharul, coaja si zeama de lamaie pe foc, pana ce se omogenizeaza. Bateti ouale intr-un castronas si apoi adaugati peste acestea cate putin din continutul cald de pe foc (pentru a nu se coagula apoi albusurile in cratita - eu am patit-o un pic) si apoi turnati-le in cratita. Amestecati pana ce crema se ingroasa si apoi adaugati-o peste blatul de la cuptor. Mai lasati tarta la cuptor cam un sfert de ora.
Noi putem manca o tarta o data, dar de data aceasta am servit-o alaturi de prieteni dragi.

vineri, 7 ianuarie 2011

Mazare pe paine prajita


Daca va e pofta de mazare si vreti sa mancati ceva rapid si usor, puteti incerca urmatoarea reteta. Se ia un borcan de mazare, se toarna intr-o cratita si se lasa un pic la inabusit ca sa se inmoaie. Se scot apoi boabele, se pun in blender si se aduaga cateva frunze de menta (stim deja de la Jamie ca "mint is peas and beans best friend"), 5-6 linguri de ulei de masline si suc de lamaie, sare si piper dupa gust. Intre timp se pun cateva felii de paine la cuptor (celamai indicata ar fi painea pe vatra), care dupa ce s-au rumenit un pic se ung cu un catel de uturoi taiat in jumatate si se servesc cu pasta de mazare.

Apple crumble


Am incercat pentru prima oara aceasta reteta acum aproape doua luni, intr-o seara in care mi-era pofta de ceva dulce si nu aveam prea mult timp la dispozitie. Nici macar nu am considerat-o prajitura. Surpriza cea mai mare a fost cand i-am spus criticului meu gastronomic " am facut ceva cu mere... nu stiu excat ce... se cheama apple crumble..." sau mai bine zis cand mi-a raspuns: "APPLE CRUMBLE!!!", de parca ar fi fost esenta intregii lumi a deserturilor.
De fapt e un desert destul de celebru (deci totusi, mai sunt lucruri de care nu am auzit si se pare ca exista!?). Se pare ca a fost inventata in Anglia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand din cauza rationalizarii alimentelor lumea nu avea destul zahar si faina pentru a gati deserturi complicate.


Dar, ca sa va convingeti ca este o reteta relativ simpla, iata cum se face. Aveti nevoie de aproximativ 4 mere (pentru doua portii) pe care le taiati cubulete si le amestecati cu 3-4 linguri de zahar. Le puneti in castroane sau intr-o forma termorezistenta si apoi pregatiti aluatul sau "crumble". pentru acesta aveti nevoie de: o cana de faina, 1/4 cana fulgi de ovaz, 1/2 cana alune/arahide/nuci/fistic taiat marunt, 7 linguri de unt, 85 gr ciocolata taiata bucatele, o lingurita de scortisoara (eu am adaugat si 1/4 lingurita cuisoare macinate) si un varf de sare. Ciocolata este optionala, dar credeti-ma, face diferenta. Se amesteca toate aceste ingrediente, obtinandu-se un aluat neomogen si faramicios, care se pune peste mere. Se lasa apoi la cuptor 45-50 de minute la foc mediu si se consuma cald.
Noua ne place foarte mult si desi am tot mancat in ultimul timp, tot nu ne-am saturat inca (Stiu, sa-mi fie rusine ca abia acum pun reteta pe blog!).

miercuri, 5 ianuarie 2011

Turta dulce

La multi ani! Fie ca 2011 sa fie un an al implinirilor, al viselor devenite realitate, al bucuriei de fi impreuna cu cei dragi!
A mai trecut un an... cu realizari mai mult sau mai putin importante, cu griji, cu emotii, cu planuri care uneori nu s-au concretizat, cu oameni care ne-au dezamagit, dar si cu persoane care ne-au fost alaturi, cu prieteni, cu familiile noastre, cu lacrimi, cu speranta, cu iubire... A fost un an complet, cu parti bune si parti rele, cu suisuri si coborasuri, care lasa in 2011 atatea de indeplinit si de realizat...

A fost si anul in care a luat nastere "Le bistro by Luka", intai un gand, o joaca, care treptat a inceput sa prinda contur, pentru a deveni mai apoi reala...un experiment, asa cum sunt toate lucrurile noi pe care le incercam... un pas, o treapta...un inceput...
Sarbatorile au trecut poate un pic prea repede, alaturi de familie si de oameni dragi noua, cu colinde si zambete si cu zapada, aducandu-mi aminte de vremea copilariei.

Mai sunt inca datoare cu cateva retete de sarbatori pe care le-am incercat in aceasta perioada. Una dintre ele este cea de turta dulce.
Aveti nevoie de urmatoarele ingredinete: 100 gr unt, 175 gr zahar, 3 linguri miere, 350 gr faina, 1/4 lingurita cuisoare macinate, o lingurita scortisoara, un praf de copt, un ou.
Se topesc pe foc untul, zaharul si mierea. Separat se amesteca faina cu mirodeniile, praful de copt si 1/2 lingurita de sare. Dupa ce s-a racit, se adauga la untul topit aproximativ o jumatate din cantitatea de faina cu mirodenii, se amesteca si apoi se aduaga si oul batut si restul de faina. va lua nastere un aluat mai moale care se imbraca in folie de plastic si se lasa la frigider o ora.
Se intinde o foaie de aproximativ 0.5 cm grosime si se taie diferite forme: stelute, brazi etc.
E foarte gustoasa, aroma de scortisoara se imbina foarte bine cu cea a cuisoarelor si probabil ca noi o vom mai repeta in iarna asta.