Am incercat pentru prima oara aceasta reteta acum aproape doua luni, intr-o seara in care mi-era pofta de ceva dulce si nu aveam prea mult timp la dispozitie. Nici macar nu am considerat-o prajitura. Surpriza cea mai mare a fost cand i-am spus criticului meu gastronomic " am facut ceva cu mere... nu stiu excat ce... se cheama apple crumble..." sau mai bine zis cand mi-a raspuns: "APPLE CRUMBLE!!!", de parca ar fi fost esenta intregii lumi a deserturilor.
De fapt e un desert destul de celebru (deci totusi, mai sunt lucruri de care nu am auzit si se pare ca exista!?). Se pare ca a fost inventata in Anglia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand din cauza rationalizarii alimentelor lumea nu avea destul zahar si faina pentru a gati deserturi complicate.
De fapt e un desert destul de celebru (deci totusi, mai sunt lucruri de care nu am auzit si se pare ca exista!?). Se pare ca a fost inventata in Anglia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand din cauza rationalizarii alimentelor lumea nu avea destul zahar si faina pentru a gati deserturi complicate.
Dar, ca sa va convingeti ca este o reteta relativ simpla, iata cum se face. Aveti nevoie de aproximativ 4 mere (pentru doua portii) pe care le taiati cubulete si le amestecati cu 3-4 linguri de zahar. Le puneti in castroane sau intr-o forma termorezistenta si apoi pregatiti aluatul sau "crumble". pentru acesta aveti nevoie de: o cana de faina, 1/4 cana fulgi de ovaz, 1/2 cana alune/arahide/nuci/fistic taiat marunt, 7 linguri de unt, 85 gr ciocolata taiata bucatele, o lingurita de scortisoara (eu am adaugat si 1/4 lingurita cuisoare macinate) si un varf de sare. Ciocolata este optionala, dar credeti-ma, face diferenta. Se amesteca toate aceste ingrediente, obtinandu-se un aluat neomogen si faramicios, care se pune peste mere. Se lasa apoi la cuptor 45-50 de minute la foc mediu si se consuma cald.
Noua ne place foarte mult si desi am tot mancat in ultimul timp, tot nu ne-am saturat inca (Stiu, sa-mi fie rusine ca abia acum pun reteta pe blog!).
Noua ne place foarte mult si desi am tot mancat in ultimul timp, tot nu ne-am saturat inca (Stiu, sa-mi fie rusine ca abia acum pun reteta pe blog!).
In umplutura de mere se poate pune si un pic de zeama de lamaie, scortisoara, nucsoara, poate un zahar vanilat?
RăspundețiȘtergereMerge bine ;), pe incercate :).
Apropo crumbleul din prima poza arata foarte bine.