marți, 24 august 2010

Tarta cu prune

Inainte de a pleca in vacanta (urmeaza poze si impresii in postul urmator), m-am gandit sa fac o tarta cu prune.
Pentru aluatul de tarta (am incercat o variatiune de data aceasta) avem nevoie de 1,5 cani de faina (360ml), 1 lingura de zahar, 3/4 lingurita de sare, 130gr de unt foarte rece, 4 linguri de apa foarte rece, 3/4 lingurita de otet.
Am preparat un aluat din care am intins pe planseta o foaie care se aseaza in tava de tarta.
Pentru umplutura am folosit cam 1/2 kg prune taiate in jumatati.
Am lasat-o la cuptor aproximativ 30-40 de minute.

sâmbătă, 7 august 2010

Tarta cu piersici

Tartele sunt deserturile mele preferate, astfel incat m-am gandit sa recidivez cu una de sezon: tarta cu piersici.
Am folosit acelasi aluat ca cel de la tarta cu migdale, dar in cantitate dubla: 280gr de faina, 2 linguri de zahar, 130gr de unt taiat in bucatele mici, 2 linguri de apa rece si un zahar vanilat. Am amestecat faina cu zaharul si apoi cu untul.
Dupa ce am obtinut un amestec relativ omogen, am adaugat apa pentru a lega aluatul. L-am pus apoi in folie de plastic si l-am lasat la frigider vreo 2 ore, dupa care l-am scos, l-am intins in forma de tarta (cu mainile) si l-am pus din nou la frigider. Dupa ce am considerat ca s-a racit bine (45 min-1 ora), l-am pus la cuptor.
Intre timp am taiat cateva piersici felii. Dupa vreo 20 min am scos tarta de la cuptor, am presarat zahar, am pus feliile de piersica peste ea, am presarat din nou zahar si am lasat-o la cuptor aproximativ 45 min.





marți, 3 august 2010

Dulceata de coaja de harbuz

Saptamana trecuta rasfoiam cartea de bucate a lui Radu Anton Roman si printre fripturi, colaci si covrigi, am dat peste reteta "dulcetii de coaja de harbuz" (in traducere dulceata de coaja de pepene rosu). Si avand in vedere ca de astfel de ingrediente nu duc lipsa in aceasta perioada, am trecut la fapte.
Am strans un kg de coaja de pepene pe care am curatat-o frumos si am taiat-o cubulete, si pe care am pus-o la fiert intr-un litru si jumatate de apa pana ce s-a inmuiat. Apoi am scos cubuletele si in sucul ramas am adaugat un kg de zahar, fierband pana ce s-a ingrosat ca un sirop. Am pus dupa aceea din nou cubuletele de pepene in cratita si am fiert pana ce s-a mai ingrosat un pic. Spre final am adaugat 2 linguri de suc de lamaie si am mai lasat la fiert cateva clocote.